Onderhoud en informatie

Waar kunnen we u mee helpen?

Bovag onderhoud

De BOVAG-onderhoudsbeurt is controle en onderhoud van uw aanhangwagen. De verschillende onderdelen (o.a. remmen, koppeling, assen, chassis, opbouw en verlichting) worden gecontroleerd en waar nodig gedemonteerd, gesmeerd en goed afgesteld.
Kortom, de algehele conditie van uw aanhangwagen wordt met een BOVAG-onderhoudsbeurt uitvoerig getest en onderhouden.

Indien uw aanhangwagen in goede staat verkeert of nadat noodzakelijke reparaties zijn uitgevoerd, wordt de BOVAG-keuringssticker op uw wagen bevestigd als bewijs van een goed onderhouden aanhangwagen. U ontvangt een duidelijk BOVAG-keuringsrapport dat wordt geaccepteerd door VCA en ISO.

Bij politiecontrole is het een prettige zekerheid te weten dat de aanhangwagen onlangs is gekeurd door de vakman.

Onze vakmannen, Floyd en Edwin verstaan hun vak. Zij werken met plezier in een professioneel uitgeruste werkplaats en een goed gevuld magazijn met onderdelen!!!

In geval van schade aan uw aanhangwagen of trailer verzorgen wij een BOVAG-expertiserapport en kunt u verder om de afhandeling met de expert van de verzekeringsmaatschappij te regelen.

U Kunt ons bellen voor het maken van een afspraak of gebruik maken van het digitale CONTACT formulier.

Reparatie

Voor vragen over reparaties aan uw boottrailer of aanhangwagen kunt u ons bellen 0224-542489 of mailen naar info@tonca.nl.

 

Bandenspanning

Verlichtingsschema

Wat mag ik trekken?

U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto. Welk rijbewijs u moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt.

Rijbewijs afhankelijk van toegestane maximale massa

Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger, caravan of oplegger hangt af van de toegestane maximale massa. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht. 

Aanhanger trekken met rijbewijs B

Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto:

  • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen. 

Aanhanger trekken met rijbewijs B+ (code 96)

Met rijbewijs B+ (code 96) mag u met een auto:

iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Aanhanger trekken met rijbewijs BE

Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto:

  1. een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  2. onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn in 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels. U mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op dat uw trekhaak het gewicht aan kan. Dit heet de maximale trekhaaklast. Die moet groter zijn dan wat de aanhanger met lading samen wegen. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto. Of op de website van de RDW bij de voertuiggegevens.

Voorbeelden van combinaties rijbewijs en aanhanger

Enkele voorbeelden van combinaties met het benodigde rijbewijs. In alle gevallen gaat het gewicht om het lege gewicht + laadvermogen.

Gewicht auto achterhalen

Als u uw kenteken invoert op de website van de RDW, dan ziet u:

  • welk gewicht uw auto mag trekken (daadwerkelijk gewicht);
  • wat het lege gewicht + laadvermogen van uw auto is.

Fietsendrager is geen aanhangwagen

Een fietsendrager is geen aanhangwagen. Vervoert u een andere lading dan fietsen op een fietsendrager? Dan gelden de algemene regels voor het vervoer van goederen aan de achterzijde van een voertuig.